Flera olika ädelstenar utspridda på ett bord

Vackra ädelstenar online

Är du på jakt efter vackra ädelstenar? Eller vill du veta mer om stenar och kristaller? Då har du kommit rätt.

Handla i vår webbshop här!

Vad är skillnaden mellan en ädelsten och en kristall?

De flesta ädelstenar är kristaller, men alla kristaller benämns inte som ädelstenar. När man talar om en kristall så är det vanligen formationen eller ”uppbyggnaden” man syftar på. Alla kristaller har en ordnad struktur, där atomerna är symmetrisk uppradade vilket skapar en kristallform.

Ädelstenens fyra kriterier

Ordet ädelsten kom fram då man ville ha ett namn på de stenar som skiljer sig från de man har på garageuppfarten. Något som beskriver en sten som är:

  • Vacker
  • Sällsynt
  • Dyrbar
  • Hållbar

När klassas en sten som en ädelsten?

När en sten uppfyller dessa fyra kriterier brukar man hänvisa den som ädelsten. Den ska alltså vara fin att titta på, hård och hållbar nog att sätta i ett smycke samt vara svår att finna och kosta därefter. Och det är först efter stenen är slipad man benämner den som en ädelsten. Alltså kan en kristall som upplever dessa kriterier slipas för att sedan benämnas som en ädelsten.

Kriteriet att en ädelsten skall vara ”fin” eller ”vacker” kan ju anses som en smaksak, och det är även någonting som med tiden och trender kan ändras, därför är ordet ädelsten inte alltid ”satt i sten” på var man får använda det. Förr var det bara ”The Big four” som benämndes som ädelstenar: Diamant, Smaragd, Rubin och Safir. Och resterande stenar som levde upp till kriterierna kallades för ”halvädelstenar”. Detta uttryck har med tiden slopats och ordet ädelsten används istället om stenen uppfyller kriterierna även om det är en Ametist eller diamant. Prisskillnaden kan vara stor men det är fortfarande en ädelsten.

Ordet ädel betyder ”utsökt” eller ”dyrbar”.

Är ädelstenar och mineral samma sak?

När det kommer till ordet mineral så kan man enkelt säga att alla ädelstenar och kristaller som bildats i jordskorpan är mineral av olika typer. De ädelstenar som inte klassificeras som mineral är de organiska materialen, alltså de som kommer från växt och djurriket och de är 5 stycken:

  • Bärnsten
  • Korall
  • Pärla
  • Elfenben
  • Jet (förstelnat trä)

Ädelstenars påverkan på människor

Ädelstenar och kristaller har sedan urminnes tider haft en påverkar på oss människor. Bara genom att titta på en ädelsten eller en kristall kan man väcka olika känslor.

Ädelstenens färger och egenskaper

För att göra det riktigt enkelt kan man jämföra olika ädelstenar med färger, man brukar säga att färgen röd kan väcka sinnen som passion, kärlek och styrka och även varningssignaler och vår aptit. Den röda färgen resonerar med vårat rotchakra där våra mer primitiva överlevnadskänslor sitter vilket kan förklara en del. Det finns en mängd röda ädelstenar, en magisk sten som står för just livskraft, styrka och passion är Rubin, och en annan röd ädelsten med liknande egenskaper är Karneol.

Färgen blå däremot är mer lugnande och harmonisk i sin känsla, det är svårt att vara stressad när du sitter på en strand och blickar utöver ett turkosblått hav. Färgen blå känns inbjudande och trygg. Därför målar många sovrummet blått för en god natts sömn. En ädelsten som skänker just lugn och harmoni är den blåa Kalciten och en annan är stenen Turkos. 

Ädelstenar kommer i alla regnbågens färger och alla är dom magiska på sitt vis.

Alla ädelstenar erhåller sin egen energi och har sin egen karaktär

Skapade för miljoner år sedan av en kraft så mäktig att man blir mållös. Precis som vår kropp behöver diverse mineraler för att må bra, så mår även vårt psyke bra av just mineraler, att se, röra, känna och vara nära ädelstenar är ett bra sätt att i dagens ganska sterila miljö få ta del av naturen och dess läkande. Fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, magnesium, mangan osv, de är alla mineraler som finns i vår mat och fungerar som näring för att hjälpa vår kropp, dessa ämnen finns även i olika ädelstenar, en ädelsten du kan bära runt i fickan som näring och hjälp till ditt mående.

Även långt innan människan visste vad diverse ädelstenar, kristaller och mineral innehöll för ämnen hade vi en naturlig dragning till stenar och kristaller. Många av de läkande egenskaper och etiketter man satte på sten för flera hundra år sedan lever kvar och hjälper oss än idag. Det finns en anledning till att vi gav vår rörelse och företag namnet Magiska Stenar, för vi tror på människan och vi tror på magin i ädelstenarnas värld. I slutet av dagen är det människan själv som sitter på magin, ädelstenar och kristaller fungerar som en förstärkare och spegel av dig och vad du vill ha utav ditt liv.

Köpa ädelsten?

Letar du efter kristaller och ädelstenar så har du hittat rätt, vi har allt från smyckesten till större inredningsobjekt.

Handla i vår webbshop här!

Hitta rätt ädelsten för dig

När man för första gången kommer in i stenarnas värld och känner att man vill ta del av ädelstenarnas magi och information kan det vara lite svårt. Vissa vet precis vad dom vill ha medans andra undrar var man ska börja. När man köper sten i butik är det bra att gå runt och känna efter om någon speciell sten ”kallar” på en. Det kan vara så att man dras till någon sorts ädelsten eller att någon sten fångar ens blick. Dessa känslor är bra att gå på för magiskt nog är det ofta de stenarna som passar oss just då. På internet kan man egentligen göra samma sak. Scrolla mellan de olika ädelstenarna och tillslut hittar man en man resonerar med. 

Ädelstenar för alla faser i livet

Ibland söker man sig till stenar när man är i en fas i livet då man känner att man behöver lite hjälp, man kanske är trött, deprimerad, ängslig, förvirrad ja vad som helst, de behöver inte heller vara att man mår ”dåligt” utan ibland söker man sig till sten när man är glad och förväntansfull och kanske vill ha köpa en sten som hjälper en komma igång med sitt nystartade företag eller att finna kärleken i sitt liv. Ja egentligen finns det stenar som passar för alla ändamål. Och inte heller är det tvunget att man måste köpa en sten för dess egenskaper utan de kan vara att man helt enkelt tycker de är fina, men även här ger det på så sätt en känsla av välmående. För vi alla mår bra av att vara runt fina saker vi tycker om. I vår butik har vi en del olika kategorier att välja mellan, vi har även en kategori som vi kallar för ”sten efter egenskap” och härifrån kan man handla sten beroende på den känsla man vill införa i sitt liv. Här har vi t.ex. samlat stenar för kärlek, överflöd, jordning osv.

Att köpa ädelsten ska inte vara svårt, och det är inte svårt. Och vill man inte köpa sten så kan man alltid gå ut och se vad man kan hitta själv. För alla stenar erhåller en viss energi och kan få en speciell plats i vårat hjärta vare sig den kostat 10.000:- eller om vi hittat den på stranden.

Ädelsten som samlarobjekt & present

Att köpa ädelstenar gör inte bara vi som använder de i helande syfte. Stenar, mineraler, kristaller och ädla metaller ses även som samlarobjekt världen över och när man dyker djupare in i stenarnas värld är det lätt att samla på sig en del under åren. Det fina med sten är att de kommer hålla livet ut och längre än så, många av våra kunder köper sten och när de känner sig färdiga me den ger dom bort den antingen till en vän eller till jorden igen, ibland säljs de vidare och ibland behåller man de tills nästa generation tar över samlingen.

Här finns inget rätt eller fel. Men det kan vara bra att veta när man köper lite dyrare stenar så finns det en stor chans att de kommer gå upp i värde. Detta tar vanligtvis några år, men det finns exempel när det gått desto snabbare. Under 2020-2021 steg värdet på Moldavit mer än trippelt från hur det sett ut under 2019, innan dess hade priset sakta men säkert stigit men de var först 2020 efterfrågan blev väldigt hög och begränsat med material fanns ovan jord, hur utvecklingen kommer fortsätta är svårt att säga då de beror på tillgång och efterfrågan. Men normalt sett går det stadigt uppåt.

Ädelsten till smycken

När man köper ädelsten för tillverkning av smycken är det bra om man vet vad stenen klarar av, är det en hård sten? Är den slittålig? Detta för att veta i vilken typ av smycke och i vilken infattning den passar. Vissa stenar klarar inte av smällar lika bra som andra och då kanske man inte sätter den i en vardaglig ring där stenen är för blottad. Och vissa stenar t.ex. Selenit är väldigt mjuka och lämpar sig därför inte så bra till smycken över huvud taget.

Vad man än ska ha stenen eller kristallen till är det alltid bra att läsa på lite innan man köper, men det är inte tvunget och ibland är det skönt att bara följa sin känsla och inte göra det för komplicerat. Den första sten jag någonsin köpte var en Ametist i min lokala kristallbutik och då hade jag i stort sett ingen aning om vad det var. Det var många år sedan men den har jag kvar än idag och den kommer jag aldrig sälja.

Agat

Agat

Akvamarin

Akvamarin

Amazonit

Amazonit

Ametist

Ametist

Ammonit

Ammonit

Andekvarts

Andekvarts

Apatit

Apatit

Apofyllit

Apofyllit

Blå Aragonit

Aragonit

Aventurin

Aventurin

Bergkristall

Bergkristall

Blodsten

Blodsten

Bärnsten

Bärnsten

Candle Quartz

Candle Quartz

Celestin

Celestin

Charoit

Charoit

Citrin

Citrin

Dioptas

Dioptas

Fluorit

Fluorit

Fosfosiderit

Fosfosiderit

Förstenat trä

Förstenat trä

Gibbsit

Gibbsit

Goetit

Goetit

Golden Healer

Golden Healer

Granat

Granat

Hematit

Hematit

Herkimer diamant

Herkimer diamant

Hemimorfit

Hemimorfit

Jaspis Polykrom

Jaspis

Kalcedon

Kalcedon

Kalcit, kalkspat blå

Kalcit

Karneol

Karneol

Krysokolla

Krysokolla

Krysopras

Krysopras

Kyanit

Kyanit

Labradorit

Labradorit

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli

Larimar

Larimar

Lepidolit

Lepidolit

Libyskt Ökenglas

Libyskt Ökenglas

Lodolit

Lodolit

Malakit

Malakit

Menalit

Menalit

Moldavit

Moldavit

Mookait

Mookait

Morganit

Morganit

Månsten

Månsten

Obsidian

Obsidian

Okenit

Okenit

Onyx

Onyx

Opal

Opal

Prehnit, trumlad

Prehnit

Purpurit

Purpurit

Pyrit

Pyrit

Rodokrosit

Rodokrosit

Rosenkvarts

Rosenkvarts

Rubin

Rubin

Rutilkvarts

Rutilkvarts

Rökkvarts

Rökkvarts

Selenit

Selenit

Septarian

Septarian

Serafinit

Serafinit

Serpentin

Serpentin

Shungit pyramid

Shungit

Skelettkvarts

Skelettkvarts

Smaragd

Smaragd

Spektrolit

Spektrolit

Tanzanit

Tanzanit

Tigeröga

Tigeröga

Turmalin

Turmalin

Vanadinit

Vanadinit

Vivianit

Vivianit