Fri frakt över 499:-
Kvarts & dess varianter
Kvarts

 Kvartskristaller

När vi hör ordet Kvarts tänker de flesta av oss på en bit vit/grå ”sten” som man kan hitta lite överallt där det är någorlunda stenigt. Vissa av oss känner till det faktum att Kvarts är ett mineral, och visst kan den se ut precis så som man vanligtvis hittar den. Vissa av dessa bitar kan dock vara väldigt fina och riktigt klara.

Kvarts i kristallform

I sällsyntare fall kan man hitta den i kristallform, färglös och klar till utseendet. Detta är det vi kallar för Bergkristall. För att hitta dessa i naturen måste man antingen ha rejält med flyt eller också ta sig till en plats där de faktiskt förekommer kristaller i lite större utsträckning och sedan gräva och leta. Förutom den färglösa Bergkristallen så finns det andra varianter av mineralet Kvarts.

En lilafärgad och högt uppskattad variant av Kvarts vid namn Ametist, denna typ kan också förekomma i kristallform, i kristallbutiker hittar vi de ofta i form av kluster, många kristaller kompakt hopväxta som är en fröjd för ögat.

Kvarts som den ultimata kärleksstenen

Vi har den rosa varianten vid namn Rosenkvarts, känd som den ultimata kärleksstenen. Rosenkvarts är också väldigt fin men bildar sällan kristaller, i sällsynta fall förekommer Rosenkvarts kristaller, dessa vanligen små kluster av Rosenkvarts kristaller är eftertraktade av samlare och kan vara rätt dyra.

Från ljuvlig rosa till en ”mörkare” sida av kvartstyper hittar vi Rökkvartsen, den är vanligen mörk grå/brun till svart. Ibland ser den helt enkelt ut som en rökig Bergkristall, vilket det kort och gott är.

Sällsynt kvarts

En annan typ av Kvarts är Citrin, det är den gula varianten och den är väldigt uppskattad och desto mer sällsynt än de tidigare nämnda. Citrin är känd som en kristall som attraherar överflöd och rikedom samtidigt som den sägs kunna stärka självförtroendet och hjälpa bäraren se ljusare på livet. Eftersom att Citrinen är så pass sällsynt så är ungefär 95% av all Citrin på marknaden inte naturlig. Genom att hetta upp Ametist och i vissa fall Rökkvarts så kan människan ”härma” naturen och ge kvartsen en gul färg, vilket i sin tur gör att man kan benämna den som Citrin. Denna typ av ”Citrin” är mycket lägre i pris och har ofta en mörkare gul/orange ton. Med tiden har man dock kommit på sätt att efterliknande naturlig Citrin vilken ofta är ljusare till utseendet. Det finns dock naturlig Citrin med rik gul färg och dessa brukar kosta en hel del.

Andra typer av Kvarts

De typer av Kvarts vi gått igenom i denna artikel är varianter som de flesta känner till som olika typer av Kvarts. Men det finns en hel del fler.

Ametrin, en blandning av Citrin och Ametist. Den är alltså gul och lila.

Prasiolit, en grön variant som förekommer i kristallform. Prasiolit är en väldigt ovanlig kristall och vanligtvis skapas den genom att ”bränna” Ametist likt Citrinen.

Kvarts av små kristaller

Listan på olika typer av Kvarts fortsätter och då kommer vi in på de olika typer av Kvarts där kristallerna är så små att de inte uppfattas med blotta ögat. Vi har Agat, som är en typ av Kalcedon vilket i sig är en typ av Kvarts. Agaten är vanligen bandad och finns i många olika färger, Kalcedon likaså . Vi har Jaspis, som i sin tur finns i en mängd olika varianter, allt från helt röd till en blandning av färger med ljuvliga mönster. Tigeröga, som har parallella fiber eller "trådar" längs med stenen vilket skapar en optisk effekt, denna sten är vanligen brun/gul till guldig med fint ljusspel, Onyx, en svart variant av Kalcedon/Agat.

Aventurin, grön Kvarts som får sin färg från Fuchsit. Aventurin finns även i andra färger och får då sin färg på annat håll. Karneol, som är en röd typ av Kalcedon. Krysopras, även den en typ av Kalcedon. Kvartsit, en jämnkornig metamorf bergart som omvandlats från sandsten. Sen får vi inte glömma vår fina Flinta, som finns i mängder på stränderna nere i skåne. Listan kan göras längre.

Kvarts finns alltså i en mängd olika färger och utseenden och alla har de olika namn och egenskaper.

En annan mycket intressant del i Kvarts världen är alla de inneslutningar som kan finnas i Kvartsen, t.ex. nålliknande föremål som kallas Rutil. Men det tar vi i nästa artikel.