Mineral - Jordens byggstenar

Vad är egentligen mineral?

Kort och gott är mineral jordens byggstenar. Det är naturlig, icke organisk materia med en regelbunden intern uppbyggnad. Idag har vi människor upptäckt över 4000 sorter och listan fortsätter fyllas på.

Några exempel på mineral: Kvarts, Fältspat, Glimmer, Apatit, Kalcit, Fluorit, Azurit och Peridot.

Mineral består alla av grundämnen och kan särskiljas från varandra genom att studera dess färg, hårdhet, kristallstruktur och densitet. Vanligen består de av flera grundämnen. Kvarts som är ett av de vanligaste mineral vi känner till består av kisel och syre, även kallat kiseldioxid (SiO2). Men de finns även de som består av endast ett grundämne och kallas då för ”element”, i den kategorin hittar vi mineral som t.ex. diamant och grafit som båda består av rent kol, skillnaden är kolatomernas uppbyggnad.

När mineral blandas samman under geologiska processer bildas en bergart, en av de mest förekommande här i Sverige är granit som vanligen är en blandning av mineralen Kvarts, fältspat och glimmer. En något ovanligare typ av Granit är Unakit som är en blandning av Fältspat, Epidot och Kvarts. En ännu lite roligare bergart är t.ex. Lapis Lazuli som är en blandning äv mineralen Lazurit (blå), Kalcit (vit) och Pyrit (guldfärgad). 

Olika varianter, olika namn

Många mineral har dessutom en hel del olika varianter som i sin tur har olika namn. T.ex. den lila varianten av kvarts heter Ametist, den gula varianten Citrin. Av mineralet Beryll finner vi en blå variant som vi kallar Akvamarin, en grön variant som heter Smaragd osv. Något som kan vara bra att veta är att Opal är ett mineral även fast den inte har en kristallstruktur.

Vad är skillnaden på mineral och stenar?

I folkmun kallar många av oss både mineral, kristaller och Bergarter för ”stenar”.

För att förtydliga:

Mineral: Mineral är de enskilda oorganiska substanserna som räknas som jordens byggstenar, t.ex Kvarts och guld. Mineral utgör bergarternas beståndsdelar.

Kristall: En kristall är det man brukar kalla ett mineral som visar en tydlig kristallstruktur. T.ex. en Bergkristall. Dock har alla mineral en kristallin struktur. Ibland är kristallerna så små att de inte går att se med blotta ögat, ett exempel är Agat vilket är en typ av Kvarts precis som Bergkristall. 

Bergart: En Bergart är en blandning av olika mineral. T.ex granit och Lapis Lazuli. Ofta består bergarten av 3-5 mineral. Bergarterna utgör i sin tur berggrunden på jorden. Bergarter är väl det som normalt klassas som en "sten".

Mineral eller mineraler?

När man pratar om mineral så som vi beskrivit i texten ovan använder man sig av ordet mineral, vanligen även när det nämns i plural. Pratar man däremot om näringsämnen, kost och vitaminer osv, då är det ”mineraler” som gäller.