OBS! Minst en veckas leveranstid på ordrar mellan 4/5-11/5
Kristaller - Den etiska aspekten

Ibland får vi frågor på hur brytningen av våra stenar går till, detta uppskattas såklart av oss, inte för att ni frågar just oss, utan för att ni ställer en fråga som är viktig att ställa alla företag idag. Hur går er process till? 

Vi lägger stor vikt på att stenarnas resa ska gå rätt till och att de människor som är med i denna resa ska behandlas väl, likaså platsen de kommer från och djuren som bor där. Majoriteten av våra leverantörer är familjeföretag, ofta mindre sådana. De är ofta både glada och stolta över de produkter de har att erbjuda och uppvisar en stor tacksamhet till oss som uppskattar och köper deras sten. Vissa stenar köper vi från mer välbärgade länder som Norge, Australien, USA och liknande, och andra stenar köper vi från ställen som anses desto mindre välbärgade. Det är en fantastiskt naturtillgång att ha stenar och kristaller i markerna där man bor, speciellt i länder där människor har det ekonomiskt svårt. För dessa stenar kan skapa en inkomst.

Problemet som kan uppstå är när ”rikare” människor eller länder blir intresserade av en fyndplats. Då kan de ibland komma in och köpa upp gruvor, rättigheter osv. Detta är någonting som gjorts och någonting som görs. Detta är även någonting som många ser som ett problem medans andra blundar för. Därför försöker vi alltid komma så nära källan som möjligt. Vill vi köpa Labradorit så kollar vi med våra kontakter i Madagaskar, vill vi köpa Ametist så kollar vi med våra kontakter i Brasilien eller Uruguay, vill vi köpa Malakit så kollar vi med våra kontakter i Kongo osv osv. På så vis kan vi köpa av de som är på plats och då kan också bearbetningen av stenen göras där och skapa ännu fler jobb på plats.

Egenplockad Bärnsten

Egenplockad Bärnsten Skanör/Falsterbo

Kristaller, stenar och dess industri.

Kristall och ädelstensindustrin går inte riktigt att jämnföra med de riktigt stora industrierna.

Det är lätt att lägga 1+1 och tänka: Det är en sten, den kommer från naturen, den har grävts fram och sen kan man plussa på allt vi hört om Afrika och blodsdiamanter.

Först måste man ha i åtanke att i stort sätt allt vi använder idag, mobiler, Tv, bil, diskmaskin, elcyklar,  osv innehåller olika metaller, mineraler och andra ämnen som grävts fram ur jorden. Ofta i fattigare länder, och tyvärr ofta under sämre förhållanden. De stenar vi säljer är ibland en restprodukt av dessa stora industrier, men desto oftare någonting som görs i betydligt mindre skala då industrin är desto mindre och dessa kristaller och stenar ofta kan hittas desto närmre markytan. De stora hålrum som lämnas av stora industriella företag bör inte förknippas med vår bransch, då bör man istället jaga industrier som t.ex. koppar, järnmalm, Litium, Kobolt och liknande, mineraler som behövs för att upprätthålla vår nya standard av lyx som tex mobiltelefoner med 3 kameror, självkörande bilar, diskmaskiner och smink.

När dessa stora gruvor sedan lämnas, då kan ibland ”vi” komma in och se om vi kan hitta något intressant för oss. T.ex Malakit och Krysokolla från koppargruvor och liknande.

När det kommer till den humanitära biten, barnarbete osv. Visst förekommer de att unga människor arbetar med sten, det är dock inget vi sett av de familjer och företag vi handlar utav, men tillexempel Glimmer (mica) är en sten vars brytning ofta görs av små barn, denna mica används i sminkindustrin.

Vi gör vårt bästa för att se till så att vår jord mår bra, för att vi människor mår bra, för att djur och natur ska respekteras och må bra. Vi tror att dessa kristaller och ädelstenar sattes på denna jord så att vi kan njuta av deras skönhet. Och känslan när man själv hittar en kristall eller ädelsten ute i naturen är obeskrivlig. Därför letar vi själva sten, och stöttar de svenskar som är ute och letar i vårt avlånga land. En fin svensk Bergkristall är en fröjd för ögat och själen.

Stenar och kristaller är dessutom en fantastisk handelsvara där värdet faktiskt kan vara ”utav värde” och inte en pappersbit eller en siffra på en dator.