Fri frakt över 499:-
Ädelstenar och kristaller som investering

För några år sedan blev jag mer intresserad och insatt i vår världs historia, utveckling och framtid och förstod att man bör,om man kan, samla på sig tillgångar och olika typer av investeringar. Som de flesta vet blir värdet av våra pengar mindre för åren som går, och priser går upp. En godisklubba kostade väl runt 5-10 öre på 60talet, idag hade en sådan klubba kostat runt 2:-, vilket är en ökning på 2000%,.

Hade du sparat dina 10 öre, hade de varit 10 öre än idag, (om vi fortfarande haft dom i systemet). Hade du haft kvar din klubba hade du kunnat sälja den idag för 2:-. Nu är det dock inte många som vill ha en 60 år gammal klubba att suga på men blir det intressant om man istället kollar på andra föremål. T.ex. guld, silver, ädelstenar och liknande ting som varar för evigt. Dessutom finns det en begränsad mängd av naturprodukter likt dessa och därför är det normalt att de stiger i värde. Jämfört med pengar som vi trycker mer och mer av vilket faktiskt får dem att sjunka i värde. En naturlig produkt kan man inte tvinga fram fler av, man kan ta upp dem ovanför markytan, men det går inte riktigt att jämföra med att skriva in siffror på en dator, vilket man på sätt och vis kan säga att pengar är idag.

För att ta ett extremt exempel på hur naturprodukter kan stiga i pris kan vi kolla på Moldaviten som för bara 10 år sedan inte kostade mer än 10:- per gram. Då fanns det en hel del Moldavit i lager hos olika säljare, men den hade ännu inte riktigt fått sitt erkännande. Idag, 2022, ligger priserna till slutkund på 300:- per gram och uppåt beroende på kvalitet och fyndplats. Detta beroende på den väldigt höga efterfrågan och det faktum att det inte finns oändligt av den.

Ädelstenars värde är normalt sett mer stabilt än de pengar vi använder och rör det sig så rör det sig i stort sett alltid uppåt. Genom trender och liknande kan det dessutom röra sig uppåt snabbt i pris. Är en ädelsten av fin kvalitet och relativt sällsynt kan du i stort sett vara säker på att om 10 år kommer du kunna sälja den för mer än vad du gav och inte bara pga inflation utan också tack vare den begränsade mängden av materialet på marknaden. 

Förr i världen när byteshandel var av större intresse för folk var ädla stenar och metaller en fin vara att äga. Här i Skandinavien kunde vi stolt plocka fram vår väldigt fina och uppskattade Bärnsten.

För att se vår smyckesten besök vår sida RGGC